3 MALÉ DĚTI A 10 let PODNIKÁNÍ NA VOLNÉ NOZE

 

Před nedávnem se k nám připojilo třetí dítko a vždycky, když někde fotím, dostávám dotaz: "Jak to s těmi třemi dětmi zvládáte? A to u toho ještě pracujete?"

Trochu pokrčím rameny, zadívám se do dálky. "Noo..." a usměju se. Nechávám odpověď nedokončenou. Nevejde se do jedné věty, to co bych chtěla říct. Nejde to vecpat do minuty small talku.



Abyste měli představu, jaký dream team máme doma, popíšu nás trochu. První je začínající školák, druhé školkáč a k tomu mimino. 10 let na volné noze, z toho skoro 8 let jako podnikající matka. Dost studijního materiálu, co se týká podnikání, mateřství a organizace rodiny.


A vlastně to tak trochu píšu i pro sebe. Jako memento. Abych nezapomněla, co mi funguje a co nemám opomíjet. Protože když opomíjím, ozývá se moje autoimunitní nemoc. Bedlivá sledovatelka mého života. Velmi kritická dáma. Lady Revmatoidní artritida. Každý máme ten slabý článek jinde, já ho mám tady. Už jsem to zažila, už jsem to přehnala a s dámou jsem měla co dočinění na poměrně dlouhou dobu. Nikdy víc. 

JAK TO VŠECHNO SKLOUBIT? JE TO ALCHYMIE. A KAŽDÝ TO MÁ JINAK.


Záleží, jaké máte prostředí, jestli podporující, nebo naopak nepodporující. Kolik máte hlídání, jak velké jsou děti a jaké jsou to děti. A taky jak se v tom celém vůbec cítíte. V podnikání i v mateřství. Chcete pracovat? Nebo ne? A jak moc? Ta odpověď je jen na vás. Neexistuje žádná další stejně dobrá odpověď. Každá to máme jinak. A to je dobře.

 

KDYBYCH TO BYLA BÝVALA VĚDĚLA

Budu mluvit ze své zkušenosti. Některé hacky by mi kdysi dost pomohly. Ušetřily by mi hodně nervů, času, energie a vlastně i peněz. Proto je zmíním. Třeba pomůžou i vám. Nebo alespoň střípky z nich.

ZÁKLADNÍ OTÁZKA PŘI PODNIKÁNÍ NA MATEŘSKÉ. 


CO POTŘEBUJEŠ?

JÁ POTŘEBUJU PRACOVAT. ASPOŇ TROCHU.

Kvůli sobě i kvůli rodině. Pro zdravý rozum a „zazdrojovanou“ mámu. Aspoň trochu pracovat. Nechci být #nezazdrojovaný rodič. Zároveň potřebuju, aby to byla výdělečná činnost, ne hobby. Mezi hobby a podnikáním je velký rozdíl. U hobby je vám jedno, že nezaplatíte chůvu a sociální se zdravotním. U podnikání víte, kolik máte fixní náklady, že si musíte odkládat peníze stranou na novou techniku, že potřebujete zaplatit webhosting, přístup k Adobe, školení, daně, konference, konzultace, účetní a můžu pokračovat dál. 

Pracuju jako freelancer už 10 let, z toho 8 na částečný úvazek. Nyní kolem 20 hodin týdně, někdy vyjedu fotit větší projekty. Ale jen zřídka. Zbytek času jsem s dětmi velmi, velmi intenzivně.

U NÁS SE CHLEBA ZAČAL LÁMAT SE TŘETÍM

S dvěma jsem to jakžtakž dávala. Máte dvě ruce. Do dvou rukou 3 malé děti nedostanete. Zkoušela jsem to a nezvládám to. Mentálně i fyzicky. Někdo je pořád ve frontě. Když jsem viděla, co se na nás s třetím valí, musela jsem osekat vše na dřeň. Aby to zase mohlo aspoň trochu fungovat.


UDRŽITELNOST, JEDNODUCHOST, HRANICE A REZERVY.

Tahle témata se mi derou na mysl už delší dobu, ale třetí dítě je katalyzátorem.

Aby věci mohly běžet dlouhodobě, musejí být udržitelné. Nebo aby to aspoň nějak mohlo chvílemi klapat - rozuměj do první horečky/bolavého ouška/zlomeniny. Ono se to sice cestou několikrát změní, ale aby nikdo nebyl dlouhodobě vynechán. Včetně mě, včetně partnerství, včetně mé práce. Aby se na někoho nezapomnělo.

 

Jednoduchost. Čím méně máte věcí, lidí, zápletek, složitostí, tím méně vás stojí celý ten cirkus času a energie. Energii ani času moc nemáte. Takže osekáváte. Co nefunguje, musí jít bokem. Nejsou na to lidi. Zkrátka a dobře, teď je takové období. Týká se to věcí i vztahů, nefunkčních projektů, pro bono zakázek, čehokoliv, co vás štve často a dlouho a jde to jednoduše změnit. Dáte to bokem a časem třeba i pryč. Skvěle funguje Paretovo pravidlo 80/20 a přístup  “Good enough.”

 

Hranice. Je dobré je znát, mít o nich přehled, vědět kde jsou. Kde je máte vy, kde je mají děti, kam až necháte věci zajít a je to bezpečné. Kde jsou hranice práce a kde rodiny. Někdy si připadám jako améba, která se neustále přelévá a mění svůj obrys, podle toho co je zrovna potřeba. Nicméně hranici mám jasnou. Jen se pořád přelévám tam, kde je nutnost.

 

Rezervy. Více než kdy dřív jsou záchranou. A většinou je spotřebuju rychleji, než jsem myslela. Bez nich ani ránu. Bez rezerv je celek neudržitelný, protože vždycky se něco stane nebo naopak nestane. Tvořením rezerv myslím cokoliv, co vám energii dodává. Cokoliv.

MÝCH 10 LIFEHACKŮ aneb #matkysobe

 

1.KVALITNÍ HLÍDÁNÍ

Alfa a omega mentálního zdraví při práci na mateřské. Kvalitní je ten důležitý aspekt, který mi dává možnost se nadechnout. Vědět, že v konkrétní čas, budu mít čas, abych mohla dopsat email, zorganizovat věci a dělat nejen svou práci. Kvalitní hlídání můžete mít in-house v podobě babiček a partnera nebo ho můžete outsourcovat. Mám skvělého muže, který mě celou dobu podporuje. Bez něj by to nešlo už vůbec. A taky podporující nejbližší okolí, za což jsem ze srdce vděčná. Mluvím však o hlídání, které má jasné kontury, časový rámec a není to místo mého spánku. Zkoušela jsem s prvním pracovat bez hlídání a výsledek byl dost tristní. Been there, done that. Nedoporučuju. Dávala jsem se z toho do kupy dost dlouho.


Úplně první člověk, který tuto myšlenku zmínil, byla Dominika Špačková, která přednášela o podnikání na mateřské. Tehdy jsem se ušklíbla: Jasně, hlídání, to víš že jo, to pak nějak vždycky udělám." Ale realita všedních dní mě k téhle myšlence vrátila tolikrát, že mi přijde naprosto zásadní.

Jak si to obhájíte sama před sebou, před okolím, před svým rozpočtem…. to už má opravdu každá z nás jinak.


2.PODPORUJÍCÍ KOMUNITA

Mluvím o místě, kde se cítíte bezpečně a kam můžete přinést témata, která vás trápí. Pro někoho to je partner, pro někoho jsou to kamarádky. Za ty roky, co jsem na volné noze, jsem zjistila, že potřebuju mít přístup ke komunitě aktivních podnikajících matek na mateřský. Think-tanky nebo oborové konference jsou krásné, ale často zaznívá názor jen mužů, kteří mají na svou práci spoustu času, oproti ženám s malými dětmi. Vycházejí ze zcela jiných reálií než já. Když totiž začne v noci dítě bolet ouško, tak práci většinou mohu lépe přeorganizovat já, než můj manžel.

Pro mě je touhle bezpečnou komunitou skupina zaštítěná Dominikou Špačkovou v programu Úspěšná a odpočatá. Kde se vůbec neslepičí, ale sakra maká. Každá máme jiný business, ale většinou řešíme podobná témata. Máme pochopení pro nenadálé situace, máme omezený čas na práci a zároveň chceme dělat dobré projekty. Bez business vedení a občasného nasměrování bych se dlouhodobě neobešla. Když jste na volné noze, jste v tom sám. Být dlouho sám nikam moc nevede

Další skvělou komunitou je Na volné noze, kteří pořádají pro své členy různé podpůrné akce. Když má člověk kapacitu, může se propojit, jak zrovna potřebuje.

 

3.VLASTNÍ ZDROJE a NACHYTŘOVÁNÍ

Abych mohla dlouhodobě dávat, potřebuju někde brát. Mám svou mapu zdrojů, které mi dělají radost, sytí mě, pomáhají mi překonat složité rodinné situace, ukotvují mě. Jedním z mých zdrojů je práce. Kdyby nebyla, možná by mi stačilo mnoho let jen "maminkovat". Mně to nestačí. Proto pracuju, proto se chodím občas nachytřovat i v úplně jiných oblastech. Naposled jsem absolvovala freediving, psaní příběhů a hraní na ukulele… Naučmese má spoustu krásných kurzů. A proč se zdrojovat? Protože "Nezazdrojovaný rodič, je nasraný rodič". To říká Vlaďka Bartáková, psycholožka a matka 4 dětí. A má sakra pravdu.

CHYTRÝ VĚCI NA DĚTI

Potkala jsem za dobu svého rodičovství mraky věcí, udělátek a čehokoliv na děti. Marketing na rodiče je strašně silnej. Dám pod sebe seznam věcí nebo dovedností, které mi pomáhají denně, prostě lifehacky.



4.Jak vychovávat a nezbláznit se

Za ty roky, co jsem matkou se slušnou generační náloží, jsem přečetla kde co, abych se s tím popasovala. Od Naomi Aldort, Respektovat a být respektován až po Nevýchovu. Fungovalo to vždycky jen trochu. Ale jednou, jsem se dostala k psycholožce Vlaďce Bartákové která má sama 4 syny (!!!) a jednoduše vysvětluje proč třeba zrovna děti neslyší, nebo jak zvládnout jejich emoční výkyv. Za mě velký AHA na mnoha místech. Dělá živé přednášky, něco má online, je hodně vtipná a živelná. Znát jí před 7 lety, tak jsem teď o dost víc vyzívaná. Třeba tady si ji pusťte do ucha, kde spoustu know-how sdílí.


5.Teorie typů

Druhý velký AHA jsem měla s Teorií typů, kdy jsem konečně pochopila, proč naše prvorozená dělá věci, který dělá. A proč já ji vůbec nemůžu pochopit a taky jak z toho ven. Jak porozumět jejím i svým potřebám. Jak najít průsečík, když jsme od základu  úplně jinak založené. 


6.Utukutu Kid Helper

Famózní věc, která je funkční od stojícího mimina do furt. Prvně jsem tenhle produkt fotila a až pak pořídila domů. Tak moc mě zaujal. Na první dítě jsme tohle neměli a párkrát nám ošklivě spadlo z Ikea stoličky. Ano, existuje spousta dalších učících vězí, ale tady ta verze je skvělá tím, že dítě samo sleze/vyleze, kdy chce. To je panečku velký. Máme ho v permanenci neustále. Časem se dá sundat ten "zobák" a zbyde široké stupátko s možností měnit výšku stupnic.

 

7.Marie Kondo úklid

Systém ukládání do šuplíku podle Marie mi šetří spoustu nervů. Děti se naučily snadno si vyndat věci, které chtějí. Jako třeba tamto tričko s koníkama a nerozbourat celý komínek. Taky se lehce naučí si věci do zásuvek dávat. Praktikuju všude, i u sebe a muže.


Třídění věcí podle Marie je ozdravné. Klíčem jsou tři otázky: "Necháme, používáme./Nevím, co s tím, dám bokem./Už nepotřebuju, daruji, dám pryč." Ta prostřední věta mi pomáhá vytřídit většinu věcí, když je nutno. Doma úplně minimalistickou domácnost nemáme, ale snažím se náš prostor nezahlcovat.


8.UKOLOVNÍK OD LYONIS

Gamifikace úkolů pomáhá je splnit. Děcka baví si přesouvat magnetky. Je to krásný a přehledný.  Opět věc, kterou jsem prvně fotila, až potom pořídila domů. Palec hore.

CHYTRÝ VĚCI DO DOMÁCNOSTI

Jelikož 4 z 5 členů jí většinou doma a na víkendy často odjíždíme, musela jsem zavést nějaký řád i v organizaci domácnosti. S dvěma dětma to už tak nějak šlo, ale s miminem zase přituhlo.

 

9.SEZNAMY NA COKOLIV A BALENÍ

Zní to jako blbost, ale ušetří spoustu času. Seznamy na nákup, seznamy na balení do hor/na léto, seznamy jídel, které děti jí (!), seznamy drogerie, seznamy do Hornbachu. Dát to z hlavy na seznam je tak osvobozující. Není to nová myšlenka, já vím. Ale pomáhá. Online nebo na papíře. Jakkoliv.

Balení do balíčků. Každý člen má svou barvu balíčku a balí se do ní. Zase blbost, ale když každý víkend balíte, musíte v tom mít systém. Neustále sbalená kosmetická taška a lékárnička je taky velká pomoc.

 

10.POMOCNÍK NA VAŘENÍ, TOTÁLNÍ GAMECHANGER V KUCHYNI

Vaření mě nijak zvlášť nebaví. Kamarád gurmán se mi směje, ale mně pomocníci v kuchyni dělají radost. Snažíme se vařit hodně doma, racionální stravu ze základních surovin.

Dlouho jsem nákup tohoto stroje zvažovala, ale matky se 4 a 5 dětmi mě přesvědčily, že ho budu mít rozhodně ráda. O čem mluvím? Jde o Thermomix. Věc, která seká/mixuje/smaží (!)/vaří (!)/váží(!) a je napojená na databázi receptů. Třeba italské risotto, které bych zcela určitě někde v půlce připálila, není vůbec problém. Připravit těsto na bábovku je otázka pár minut. Udělat polívku zvládnu i se všema dětma. Jedno mi visí na noze a druhé mám na ruce. Matky chápou :).

Jediný, co bych vytkla, je způsob prodeje. Nesnáším direct sales, ale když se od toho oprostíte, tak je to stroj pro zaměstnaný matky velký dobrý.

A PROČ TO CELÝ PÍŠU?

 

Kdybych se potkala před 8 lety, tak bych si tohle všechno řekla a třeba bych nebyla tak zaskočená realitou. Sladit podnikání a děti nebude zas tak jednoduchý, jak to vypadalo. Že jít někam fotit pro mě bude vlastně odpočinek. A abych tam vůbec mohla dojít, tak budu muset vyřešit spoustu věcí okolo. A že si někdy budu připadat jako na řídící věži středně velkého letiště.


Že podnikání a mateřství jsou sakra velký témata a skloubit to bude někdy na hraně. Někdy za hranou. Ale je dobrý držet horizont. Odpustit si a zkusit to znova a lépe. Dívat se průběžně do teamu, který opečováváte, a zjistit, jestli to taky dávají. Případně ten směr trochu poupravit. 


Takže až zase dostanu dotaz, jak to s třema malýma dětma zvládám, tak toto je ta delší, pravdivější odpověď. A ruku na srdce. Někdy to prostě taky jen obyčejně nezvládám.



Máte taky nějaký hacky? A mohla bych je vidět?



S láskou, Evka


PS: A kdybyste potřebovali něco vyfotit, tak se neváhejte ozvat. Něco vymyslíme :).